po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
24
31

Jiří Meitner – Líbáš jako kráva

uvodnik-libas-jako
Kategorie:
Městské muzeum
Datum:
2018-08-17 17:00 - 18:00

vstupné 15/20 Kč, otevřeno út–ne 8.00–18.00

malba, pastely, grafika

Ačkoli čerstvý šedesátník Jiří Meitner, rodák z nedalekého Rýmařova dnes žijící v jižních Čechách, započal již pátou desítku samostatných výstav svých děl, v Krnově bude vystavovat poprvé. Přitom Krnov je místem, kde se na střední pedagogické škole začal profilovat jako malíř. Možná právě zde došlo k jeho fascinaci kubismem a pracemi Pabla Picassa, Paula Cézanna, nebo Josefa Šímy. Po střední škole začal soukromě studovat u národního umělce prof. Františka Jiroudka z Akademie výtvarných umění v Praze, dále grafika Jiřího Nováka a prof. Vladimíra Kočára. V 80. letech působil v severních Čechách, vystavoval i jako člen malířské skupiny Kontakt. Na počátku 90. let působil v Německu, kde se věnoval především krajinomalbě a portrétování.

U Meitnerových olejů a pastelů si můžeme všimnout široké škály stylů – od imaginárního realizmu počínaje přes takřka abstrakci, až po obrazy ovlivněné kubismem, kde ovšem malíř na rozdíl od klasické formy nadřazuje barvu jako dominantní stavební a myšlenkový prostředek k dosažení výrazu díla. Černou barvu téměř nepoužívá, jen tu a tam se objeví v pastelech jako harmonizující kontrapunkt. Obrazy nebo figurální motivy a portréty zpracované většinou špachtlí v bílo-modré jsou charakteristické pro jeho tvorbu a nasměrovaly jeho výtvarnou cestu prakticky až dodnes. V krajinomalbě nalezneme často dominující nějaký rurální nebo sakrální objekt, dále motivy s židovskou a křesťanskou tematikou či zobrazení krajiny izraelských předků.

Jeho obrazy, kresby a grafiky jsou zastoupeny v řadě soukromých sbírek v Čechách i zahraničí, především v Německu, Nizozemsku, Velké Británii a USA.


 
 

Seznam termínů

  • Od 2018-07-27 17:00 do 2018-08-26 18:00
    úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota & neděle

Powered by iCagenda