Musica a tre

musica-a-tre_uvod
Kategorie:
Koncertní síň
Datum:
2018-10-09 19:00

úterý 9. 10. 2018 v 19.00 hod.

Vstupné: 170 Kč, v rámci předplatného KPH 2018/2019

Doprodej vstupenek v TIC Krnov, nebo 30 minut před představením

Soubor Musica a tre vznikl v roce 1998 v původním obsazení varhany, housle a zpěv. Od roku 2017 navazuje a pokračuje ve své činnosti v novém složení – Panova flétna, housle a klavír. Všechny tři interpretky se znají a spolupracují spolu už řadu let. Houslistka Halina Františáková je zakládající členkou souboru, další hudebnicí je klavíristka Eliška Novotná a pracovně nejmladší hráčkou, jež nahradila na Panovu flétnu původní obsazení – zpěv, je Liselotte Rokyta. Jejím příchodem se trio stalo čistě instrumentálním souborem zajímavým nejen svým netradičním obsazením, ale i koncertním programem, který obsahuje transkripce i původní skladby pro tuto nástrojovou kombinaci od baroka po současnost. Barevně, dramaturgicky i stylově je pro posluchače osvěžujícím zážitkem

Liselotte Rokyta – Panova flétna

V současné době patří mezi nejvýznamnější nerumunské interprety, kteří ovládají rumunský styl hry na Panovu flétnu. V rámci studia rumunského jazyka a literatury na Amsterdamské Universitě absolvovala Liselotte v roce 1997 tříměsíční stáž v oblasti Maramureş (Severní Rumunsko) a zabývala se zde výzkumem dosud neprobádané folklórní vokální formy “Hora cu noduri”. Hudební a spirituelní zážitky z tohoto období ji inspirují při muzicírování dodnes. Od roku 2007 vyučuje Liselotte hru na Panovu flétnu v rámci svých soukromých kurzů v Nizozemí, České Republice a Kanadě.

Eliška Novotná – klavír

Vystudovala klavír na ostravské konzervatoři pod vedením Marty Toaderové a na AMU v Praze u prof. Ivana Klánského. V letech 1996 až 1998 absolvovala studijní stáž ve švýcarském Luzernu, kde získala diplom s vyznamenáním. Obdržela přední ocenění na mnoha národních i mezinárodních soutěžích. Eliška Novotná koncertuje po celé České republice, v Evropě a USA. Vystupovala s našimi i zahraničními orchestry, významná je její spolupráce s Českým rozhlasem. Vyučuje klavírní hru na Fakultě umění Ostravské univerzity.

Halina Františáková – housle

Hře na housle se začala věnovat v pěti letech. Ostravskou konzervatoř navštěvovala v houslové třídě Ladislava Gořuly, ve studiích pokračovala na Ostravské univerzitě pod vedením prof. Zdeňka Goly. Absolvovala rovněž mistrovské kurzy u Eduarda Grače. Jako sólová a komorní hráčka se předvedla publiku doma i v zahraničí (Polsko, Slovensko, Anglie, Německo, Francie, Skandinávie, Slovinsko). Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. V roce 2016 společně s Eliškou Novotnou a Alfredem Strejčkem v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016 natočila CD Shakespeare a hudba a v roce 2017 pak CD Krajinou domova. Je organizátorkou ostravského kulturního dění, spoluzakladatelkou a členkou realizačních týmů mezinárodních hudebních festivalů – Svatováclavský hudební festival a Musica pura, zakladatelkou a organizátorkou Cyklu komorních koncertů v Českém rozhlasu Ostrava. Kromě komorní hry se věnuje také pedagogické činnosti a hudebním projektům pro děti.

Zapno

 
 

Powered by iCagenda