po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Lubomír Brabec – kytarový recitál

uvodnik-brabec
Kategorie:
Koncertní síň
Datum:
2018-04-17 19:00

út 17. 4. od 19.00 hod.

Vstupné 180 Kč, děti, studenti a ZTP sleva 50 %, předplatitelé KPH sleva 20%, předprodej TIC Krnov

Již téměř 30 let je krnovská Koncertní síň sv. Ducha zpřístupněna veřejnosti a představili se v ní čeští i zahraniční interpreti světového věhlasu. Jedním z těch, kdo zde pravidelně vystupují, je i kytarový virtuos Lubomír Brabec.
Letos pětašedesátiletý umělec patří k nejvýznamnějším koncertním kytaristům současnosti. Pochází z Plzně, začínal jako houslista a ke kytaře se dostal až ve svých třinácti letech. O dva roky později nastoupil na plzeňskou konzervatoř a svá studia posléze dokončil na konzervatoři v Praze. Významným mezníkem v jeho uměleckých začátcích byl úspěch, kterého dosáhl v roce 1974 na Mezinárodní kytarové soutěži v Paříži, kde získal titul laureáta. V roce 1980 obdržel stipendium britské vlády a pokračoval ve studiích na londýnské Royal Academy of Music, kde se ve světově proslulém Early Music Centre věnoval interpretaci dobové hudby minulých století se speciálním zaměřením na loutnovou literaturu. Lubomíru Brabcovi je vlastní stylově pestrý repertoárový rejstřík, kterým naplňuje své početně bohaté recitály i vystoupení s předními orchestry. Je oblíbeným hostem různých televizních pořadů a rozhlasových studií. Vystupuje nejen jako sólista, ale též jako partner předních pěvců a instrumentalistů. Neméně atraktivní je jeho nahrávací činnost. Diskografie Lubomíra Brabce obsahuje více než třicet titulů. Jako první hudebník na světě uskutečnil v roce 1997 koncert v Antarktidě, kterou celkem navštívil třikrát. Lubomír Brabec je aktivní jachtař. Zabývá se také sjezdy na divoké vodě, lyžováním ve volném terénu, canyonigem a potápěním.
Lubomír Brabec se též angažuje na poli badatelském. Soustavně vyhledává v archivech dosud neobjevenou a neznámou tvorbu. Jeho zásluhou zaznělo v obnovených premiérách mnoho skladeb, které po staletí ležely v zapomnění v archivech. Za své působení také upravil pro kytaru stovky děl jiných autorů. Brabcova mistrovská aranžmá tak rozšířila možnosti kytary jak v oblasti sólového, tak doprovodného či komorního nástroje.
V rámci krnovského koncertu si návštěvníci mohou poslechnout jeho úpravy děl světové loutnové literatury z období baroka (Sylvius Leopold Weiss), renesance (John Dowland) i z období hudebního romantismu (Fernando Sor, který byl již za svého života ve Španělsku nazýván „Beethovenem kytary“). Program koncertu doplní i Brabcova autorská kytarová tvorba.

 
 

Powered by iCagenda