po út st čt so ne

Jiří Trnka: Nalezený přítel – FILMOVÝ KLUB

Kategorie:
Art klub
Datum:
2019-12-04 17:30

mládeži přístupný, dokument, vstupné: 110 Kč, členové FK 80 Kč

ČR/FRA 2019, režie: Joël Farges, 111 min.

Příběh Jiřího Trnky, jednoho z největších českých umělců 20. století, od jehož smrti prosinci uplyne padesát let. Jeho osobnost a tvorbu si připomeneme díky dokumentárnímu filmu vytvořenému v česko-francouzské koprodukci.

Jiří Trnka byl jedním z největších českých umělců 20. století a jedním ze zakladatelů loutkové animace. Jeho poetická a imaginativní práce ostře kontrastuje s temnou érou 50. let v komunistickém Československu. Jeho práce byla režimem používána jako důkaz, že komunistická společnost dokáže umělcům poskytnout skvělé podmínky pro tvorbu. Ideologický zápas Západu a Východu se nevyhnul ani dětem a jejich příběhům.

Dokument Jiří Trnka: Nalezený přítel je vyprávěn pohledem režiséra, který pátrá po osudu Jiřího Trnky, autora filmů jeho dětství, které viděl ve Francii jako malý v dělnickém kině, které promítalo východoevropskou animaci. Při svých cestách do Československa se v pozdějších letech seznámil s Terezou Brdečkovou a společně se snaží nalézt odpověď na otázku, kdo byl Jiří Trnka. Věnují se jeho nesnadným začátkům, ovlivněním českou loutkářkou tradicí, téměř osudově náhodnému přizvání k vedení studia animovaného filmu. Sledují jeho cestu za světovým úspěchem v temných 50. letech až k jeho konfliktu s komunistickým režimem na sklonku života.

Díky spolupráci s Národním filmovým archivem mají kina příležitost tento snímek promítat s jedním ze dvou výjimečných Trnkových krátkých filmů. K projekci dokumentu si budou moci u NFA objednat a připojit kreslený film Pérák a SS nebo jeho loutkový snímek Ruka z roku 1965.

Nákup a rezervace vstupenek: (postup a pravidla)

Po 2. 12. v 17.30 ZDE

Út 3. 12. v 19.45 ZDE

St 4. 12. v 17.30 ZDE

Další informace: CinemArt      ČSFD

 

 
 

Powered by iCagenda